Fasete ili viniri

Zubne fasete ili viniri (eng. veneers) su tip nadogranje koji se postavlja samo sa prednje strane zuba, za razliku od krunica koje obavijaju ceo zub. Krunice se takođe mogu postavljati i na implante, dok se fasete postavljaju samo na prirodne zube.

Fasete se koriste u situacijama kada su zubi na broju, zdravi su i relativno su dobro poravnati, ali su neugledni jer su požuteli, okrnjeni ili su nejednake visine. Keramičke fasete koje se dodaju na zube cementiranjem čine da zubi izgledaju perfektno i da budu potpuno identični, pri čemu faseta nije samo estetski dodatak, već i ojačava zub i povećava njegovu funkcionalnost. U slučaju da zubi nisu poravnati, taj nedostatak otklanja se nošenjem proteze, nakon čega se nose fasete.

Zubne su fasete idealan stomatološki zahvat, jer podižu estetiku bez smanjivanja zubne supstance. Ipak, u realnosti je stanje pacijenata obično takvo da su zubima potrebe krunice pre nego fasete, jer da bi zub nosio fasetu on mora imati prognozu da će biti stabilan i zdrav godinama unapred, dok je za krunice dovoljan zdrav koren i samo deo zubne supstance.

Za fasete se koristi puna keramika, a da bi se faseta aplicirala na zub potrebno je brušenje manje od 0.5 milimatara. Iako se često reklamiraju no-prep viniri, istina je da svaka faseta zahteva minimalnu pripremu zuba, često samo 0.2mm po zubu. 

Ugradnja faseta

Ugradnja faseta po mnogo čemu je slična ugradnji krunica na zdravim zubima. Prvo se kreira model zuba, putem otiska ili 3D skeniranjem, zatim se zubi bruse, najčešće manje od 0.3 milimetra po zubu i potom pacijent dobija privremene fasete dok su stalne na izradi. U slučaju non-prep faseta ili kompozitnih faseta nema perioda nošenja privremenog rešenja jer pacijent odmah dobija fasetu ako je u pitanju kompozit, odnosno odlazi kući posle uzimanja otiska i dolazi na ugradnju kada su non-prep viniri gotovi. Viniri se cementiraju za zube (ili nanose u slojevima ako su kompozitni) i pacijent može normalno da obavlja sve funkcije već od momenta ugradnje.

Izrada faseta

 

Kada je pacijent zadovoljan prezentovanim oblikom i pložajem zuba, može se pristupiti skeniranju privremenih krunica i izradi definitivnih faseta na osnovu njih. Zatim sledi priprema zuba za brušenje, ukoliko je ono potrebno. Ukoliko nije, koriste se no-prep viniri. Kada se zubi pripreme, oni se skeniraju CEREC OMNI CAM skenerom i pristupa se softverskom modelovanjeu faseta. Nakon toga u CEREC MCXL mašini za izradu zubnih nadoknada prave se sve fasete.

Ponekad je potrebno doterati boju faseta u keramičkoj peći, što može oduzeti još malo vremena, pri čemu je ceo proces gotov za najviše par dana, pri čemu su pacijentu za to vreme na raspologanju privremene fasete.

Cementiranje faseta

Cemetiranje je veoma jednostavan proces, a bez savremenih supstanci za lepljenje, koje u praksi zovemo cementom (iako nemaju nikakve veze sa klasičnim cementom), korišćenje faseta bilo bi nemoguće, jer je kod faseta, za razliku od plombi i krunica, lepak jedini činilac veze sa zubom. Lepak je deo faseta koji najređe zakaže. Veća je verovatnoća da će faseta da napukne ili da se okrnji nego da će da se odlepi, mada su šanse za bilo kakvo oštećenje fasete veoma male i vek fasete češće je ograničen stanjem zuba nego mehaničkim oštećenjima fasete. To takođe znači i da je jednom postavljenu fasetu nemoguće skinuti, mada je i to samo domen teorije, jer nikada nismo imali pacijenta koji je tražio uklanjanje fasete.

Upravo cementirane fasete

Kako je moguće da je cement tako pouzdan? Trik je u brušenju samog zuba. Preporuka je da se tokom brušenja zuba ostane u delu koji se zove gleđ. Taj deo zuba je vema tanak i zato se mora minimlano brusiti, kako bi veza faseta-cement-zub bila to jaca. Kada se faseta i zub, uz pomoć cementa, vežu preko gleđi, dobija se najjala i najdugotrajnija veza, što su potvrdila brojna istraživanja. Cementiranje je veoma brzo, a pacijent odmah po cementiranju može da nastavi sa svim životnim aktivnostima.