Oralna hirurgija

Oralna hirurgija je grana stomatologije koja se bavi problemima zuba i usne duplje koji zahtevaju hirurško lečenje.Kod nas možete uraditi neke od sledećih stomatoloških intervencija:  

  • vađenje zuba, rutinsko i hirurško
  • vađenje umnjaka
  • operaciju uklanjanja frenuluma  
  • apikotomiju – resekciju vrha korena zuba
  • operaciju otvorenog sinusa

Iako sama reč „hirurgija“ kod pacijenata vrlo često izaziva strah, u Stomatološkoj ordinaciji “Happy Dental” nema razloga za tim. Sve oralno-hirurške intervencije se izvode uz lokalnu anesteziju, tako da su u potpunosti bezbolne. Pre same intervencije potrebno je uraditi detaljan stomatološki pregled i tačno popuniti upitnik o zdravstvenom stanju pacijenta. Tek tada zahvat može da počne. Naši hirurzi će se potruditi da čitava intervencija bude urađeno brzo i komforno za pacijenta. 

Pored standardnih intervencija koje rešavaju akutne probleme, postoje i oralno hirurške intervencije koje za cilj imaju ulepšavanje pacijenta, odnosno njegovog osmeha. Takva je na primer intervencija kliničkog produžavanja krune kojom se rešava takozvani “gummy smile”.

Kakve veze ima oralna hirurgija sa implantologijom?

Implantologijom zovemo deo stomatologije koji se bavi ugradnjom implantata, što obavezno obuhvata i hirurški deo.

Osnovna podela implantata je na: endoosealne i subperiostalne. Prvi se ugrađuju u viličnu kost, a drugi u prostor između kosti i mekog tkiva. Endoosealni implanti se u odnosu na period kada se mogu opteretiti dele na:

  1. standardne implante i
  2. implante za neposredno opterećenje.

Razlika među njima je u vremenu potrebnom za oseointegraciju – odnosno za srastanje kosti sa implantatom. Naime, za završetak rada na standardnim implantatima za koje je naša ordinacija sertifikovana – u pitanju je Straumann implantni sistem – potrebno je čekati 2 do 4 meseca, zavisno od vilice. Kod implantata za neposredno opterećenje dovoljno je 15 do 30 dana. Izbor vrste implantata određuju tipologija pacijenta i stanje vilične kosti.

9 najčešćih intervencija kojima se bavi oralni hirurg

Posao oralnog hirurga čine i različite operacije zuba kao što su apikotomija, gingivektomija i operativno vađenje zaostalih korena i impaktiranih zuba.

1. Apikotomija – spas za zube koji ne reaguju na konzervativnu terapiju

Drugi naziv za apikotomiju je resekcija vrha korena zuba. Ovde oralni hirurg zajedno sa delićem korena odstranjuje granulome i ciste, spasavajući na taj način zube koji bi se u protivnom morali vaditi. Koreni koji se ne mogu spasiti vade se, kako bi napravili mesto implantatu ili nekom drugom tipu supstituta koji nadoknađuje zubnu funkcionalnost i estetiku.

2. Operacija umnjaka – najčešći povod za susret sa oralnim hirurgom

Ova operacija zuba podrazumeva hirurško vađenje umnjaka, a obavlja se zbog:

  • tendencije umnjaka da vrše pritisak na ostale zube i vremenom ih pomeraju, remeteći pravilan raspored zuba;
  • njihove veće podložnosti stvaranju karijesa, koju duguju svom nepristupačnom položaju;
  • situacije kada umnjaci samo delimično niknu (poluimpaktirani ili impaktirani), što za posledicu često ima upalu.

Hirurško vađenje umnjaka - najčešći zahvat

3. Hirurško vađenje zuba – rešenje kada rutinsko vađenje nije opcija

Iz različitih razloga, npr. u slučaju zaostalog zubnog korena ili impaktiranih zuba, ponekad kod vađenja zuba oralna hirurgija mora da priskoči u pomoć. Prilikom oporavka treba paziti na zarastanje rane, što uz pridržavanje naših saveta ne bi trebalo da bude problematično.

4. Cistektomija – stručni naziv za operaciju ciste na zubu

Ove ciste nastaju iz različitih razloga – nekada je to dugotrajna infekcija, nekad neiznikli zub, a nekad neka vrsta traume. Veoma je važno da se otklone u potpunosti, da se ne bi ponovo javile, i u što kraćem roku, da ne bi ugrozile druge zube, ali i sinuse, nosne šupljine, vilice.

5. Sinus lift ili u prevodu: podizanje poda sinusa

Oralna hirurgija obuhvata i ovaj zahvat, čiji cilj je uvećanje koštane mase alveolarnog grebena, što je neophodno za ugradnju implantata.

6. Augmentacija kosti – kada je potrebna ugradnja veštačke kosti

Kada se izgubi zub, to sa sobom povlači i gubitak kosti. Pa tako, da bi se uspešno ugradio implant, neophodna je ugradnja veštačke alveolarne kosti.

7. Gingivektomija – oralna hirurgija u službi estetike

Gingivektomija i gingivoplastika imaju za zadatak da krunicu odnosno vidljivi deo zuba učine dužim, što se može učiniti samo na račun desni. Najčešći razlog je – estetika.

8. Operacija frenuluma – rutinska hirurška intervencija

Frenulum je naziv za resicu odnosno više resica u usnoj duplji. Imamo ih svi i svaka od njih ima svoju funkciju. Međutim, ove resice ponekad mogu izazivati probleme sa govorom, povlačenjem desni ili sa estetikom, i tada ih je najbolje ukloniti hirurškim ili pak laserskim putem.

9. Oralni hirurg rešava i probleme sa desnima

Ponekad oralna hirurgija rešava probleme kojima se bavi parodontologija, npr. prilikom lečenja parodontopatije.

Oralni hirurg se sprema za operaciju zuba

Oralna hirurgija u ordinaciji Happy Dental

Ako ste u potrazi za dobrim oralnim hirurgom naš savet je da birate pažljivo, prema preporuci, iskustvu, pristupu pacijentu, pa tek onda prema lokaciji. Kada je u pitanju oralna hirurgija nudi se veliki izbor ordinacija koje pružaju ovu uslugu. Naime, iza naših oralnih hirurga stoje iskustvo i konstantno usavršavanje, kao i mnogobrojni zadovoljni pacijenti. Za svaku hiruršku intervenciju ćemo vas detaljno uputiti i u pripremu za operaciju i u postoperativni tok, dok ćemo sam tok zahvata učiniti bezbolnim zahvaljujući lokalnoj anesteziji ili pak analgosedaciji.

Pozovite nas i zakažite pregledbez straha od bola i komplikacija!